
Izpostavljenost glivnim lektinom poslabša tvorbo biofilma listerije
- Post by: Ana Mitrović
- 14.april, 2025
- Comments off
Raziskovalci iz skupine, ki jo vodi dr. Jerica Sabotič, so v sodelovanju z raziskovalci z Odseka za fiziko trdne snovi in Oddelka za biokemijo ter molekularno in strukturno biologijo na Institutu Jožef Stefan ter z raziskovalci z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in z Madžarske univerze za kmetijstvo in znanosti o življenju, objavili študijo o učinkih funkcionalnih proteinov iz gob proti biofilmom listerij v reviji Microbial Biotechnology. Tovrstne študije so pomembne za ohranjanje in izboljševanje varnosti hrane in javno zdravje.
Analizirali smo učinke glivnih lektinov na adhezijo in tvorbo biofilma bakterij Listeria monocytogenes in njenega potencialno nadomestnega organizma Listeria innocua na polistirenu. Raziskava je pokazala, da izpostavljenost nekaterim od teh glivnih lektinov v fazi adhezije znatno zavre razvoj biofilmov listerij. To kaže na možno uporabnost glivnih proteinov za modulacijo interakcij med bakterijami in/ali površinami in kaže na nov možen pristop k zmanjšanju kontaminacije površin z bakterijami. Ti rezultati so pomembni v luči tega da biofilmi nudijo zaščito bakterijam in te tako postanejo bolj odporne na postopke čiščenja in razkuževanja. Študijo je omogočila Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije. Menimo, da bo to delo pomagalo pri razvoju novih strategij pri spopadanju z bakterijskimi biofilmi in dolgoročno prispevalo k izboljšanju javnega zdravja. Za več podrobnosti si lahko celotno študijo ogledate tukaj: https://doi.org/10.1111/1751-7915.70040